François Decap (89) co-founder Orgels Decap overleden: "Decaporgels werken wereldwijd als antidepressiva" - uitvaart op 9/11
Prachtige historie Orgels Decap
De vader van François, Frans Decap startte in 1933, een jaar voor zijn zoon geboren zou worden, z'n orgelfabriekje in Herentals op.. Hij was zelf een kleinzoon van de Antwerpse orgelhandelaar en -bouwer Aloïs Decap. Frans ging zich vanaf WOII specialiseren in pijporgels, om later de ontzettend populaire gecombineerde café-orgels en elektronische orgels te produceren. In 1957 nam François de activiteiten over.
Tot vandaag blijft Tony, Frank en Sammy - de 3e generatie - het orgelbedrijf runnen. Ondertussen is ook de digitalisering met de orchestrions en geautomatiseerde instrumenten in het gamma opgenomen.
De wereldvermaarde Orgelfabriek Decap heeft al 4 generaties een gewaardeerde internationale reputatie opgebouwd van Japan tot Australië, over de USA en heel Europa. Bedrijfsleider Tony Decap (56) runt samen met zijn echtgenote Karin en met broers Frank en Sammy een hypermodern familiebedrijf. Ook zoon Anthony zit mee in de zaak.
"In het muziekdoos- en orgelmuseum in het idyllische stadje Otaru (Hokkaido) Japan ontdekten we plots een Decaporgel in werking", zegt Guy Verellen van NNieuws. "Zoiets doet alle fierheid en respect opborrelen dat je van Herentals bent, en de familie Decap altijd in je hart gedragen hebt. En de Japanners houden van én verzamelen Decap Orgels."
François bleef tot op hogere leeftijd van zeer dichtbij betrokken bij het bedrijf. Hij herhaalde vaak : "Decaporgels werken wereldwijd als antidepressiva!" - en François kreeg telkens applaus.